Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, vatandaşlık maaşıyla belli bir gelir düzeyinin altında olan vatandaşları desteklerken, öbür taraftan yoksulluk sınırının altına düşme riski olan vatandaşların desteklenerek yoksullaşmanın önüne geçmeyi sağlayacaklarını söyledi.
Bakan Derya Yanık, Habertürk’te Aykut Türel’in konuğu oldu. Canlı yayında soruları cevaplayan Bakan Yanık, 20 senedir AK Parti olarak sağlıklı ailenin gelişmesi ve inşasında kadınların istihdama, kız çocuklarının eğitime katılımı, okullaşmasıyla ilgili çalıştıklarını belirtti. Ailenin önemli bir kavram olduğunu kaydeden Bakan Yanık, “Toplumun temel yapı taşı ve sağlıklı aileler inşa etmemiz gerektiğini her zaman ifade ediyor ve bunun için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Dolayısıyla ailenin merkezde olmaması ya da öne çıkmaması bu anlamda mümkün değil” diye konuştu.
“Dünyada aile kavramına yönelik bir saldırı var”
Aile kavramının kendisine yönelik dünyada son yıllarda yönelen bir saldırı olduğunun da farkında olduklarına dikkat çeken Bakan Yanık, “Özellikle eşcinsel lobilerinin ailenin içerisine bir şekilde dahil olmak isledikleri bir realite. Son yıllarda özellikle sinema, televizyon ve film sektörüne yaptıkları lobi ve baskı çalışmalarına dikkat ettiğimizde burada çok ciddi bir gelecek problemiyle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Eşcinselliği neredeyse baskı aracı, bir lobi çalışması gibi toplumlara dayatmak başka bir şey. Dünyada bunun ciddi bir lobisi var. Ciddi bir finansmanı var. Bu gerçeği görmemiz gerekiyor. Gençlerimizin, aile yapımızın, toplum yapımızın korunması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
“İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın belli bir gelir seviyesinin altında olmamasını sağlayacağız”
Vatandaşlık maaşı uygulamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Derya Yanık, kamunun yüzde 80’inin üzerinde sosyal yardımı Bakanlık olarak kendilerinin yaptığını söyledi. Geriye kalan yüzde 20’ye yakın bir oranı da diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ayrı ayrı, farklı başlıklar altında yaptığının altını çizen Bakan Yanık, “Biz önümüzdeki süreçte diğer kurum ve kuruluşları da bir çatı altında toplayıp bütüncül bir biçimde vatandaşlarımıza sağladığımız sosyal yardımları vatandaşlık maaşı şeklinde sağlayacağız. Vatandaşlık maaşını oluştururken birkaç yeni paradigma ekledik. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın belli bir gelir seviyesinin altında olmamasını sağlayacağız. Gelir tamamlayıcı aile desteği dediğimiz destek bu. İki, koruyucu önleyici sosyal yardım kalkanı oluşturacağız. Bununla da yoksulluk sınırının altında kimsenin kalmaması, yoksulluk sınırının altına düşebilecek grupları da destekleyerek yoksulluk sınırının üzerinde belli bir sosyoekonomik düzeyde tutma imkanına erişmiş olacağız. Dolayısıyla vatandaşlık maaşı belli bir gelir düzeyinin altında olan vatandaşları desteklerken, öbür taraftan yoksulluk sınırının altına düşme riski olan vatandaşların desteklenerek aslında yoksullaşmanın önüne geçmeyi sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Evlilik Kredisi Ve Ev Hanımlarına Emeklilik
Bakan Derya Yanık, evlilik kredisi sistemi ve ev hanımlarına emeklilik imkanı ile ilgili soru üzerine, şunları söyledi:
“Gençlerin eğitim hayatlarını tamamlayıp, evlilik sürecine başladıkları dönemlerde ev kurmanın mali yükümlülükleri, kendileri için de zaman zaman eğer yeterli ekonomik durumu yoksa çok zorlayıcı olabiliyor. Gençlerin hayatının başında en mutlu zamanlarını hakikaten en mutlu zamanları olarak geçirmeleri ve öyle hatırlamaları için desteklenmesi gerektiğini düşündük ve Sayın Cumhurbaşkanımız bu noktadaki hassasiyetini zaten hepimiz çok çok iyi biliyoruz. Aile Ve Gençlik Bankası kurulmuş oldu. Evlilik kredisi bu bankanın çalışmalarından birisi. Gençlerimiz, 150 bin lira, 2 yıl geri ödemesiz, 48 ay vadeli ve hiç faiz ödemeksizin aldığı anaparayı geri ödeyecek.
Ev hanımlarının emekliliği meselesinde ise bireysel emeklilik sistemine dahil olan ev kadınlarımızın sigorta primlerinin üçte birini devlet olarak biz ödeyeceğiz ve daha sonra emeklilik hakkını kazanacaklar. Emeklilik hakkını kazandıktan sonra da emekli maaşı ve diğer sosyal güvenlik imkanlarından yararlanmış olacaklar. Böylece hem sosyal güvenlik şemsiyesinin dışında kimsenin kalmamasını, hem de ev kadınlarımızın ürettikleri katma değere karşılık devlet olarak onlara bir destek sağlamış olacağız.”
Bakan Derya Yanık, önümüzdeki süreçte şehit anne babalarının aylıklarının iyileştirilmesi, şehit yakınları ve gazilerin kamu kurum ve kuruluşlarından hizmet alırken onlara mentörlük hizmeti verecek irtibat noktalarının kurulmasını, istihdamdan yararlanamayan gruplar için de yeni istihdam modelleri, alternatif istihdam politikaları geliştireceklerini kaydetti.