Bakan Işıkhan, İİT 5. Çalışma Bakanları Toplantısı'na Katıldı

Bakan Işıkhan, İİT 5. Çalışma Bakanları Toplantısı'na Katıldı

Belediye 24.11.2023 02:28:12 0
Bakan Işıkhan, İİT 5. Çalışma Bakanları Toplantısı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “İİT Üyesi Ülkelerde Yenilikçi Çözümler ve İşgücü ve İstihdam Hizmetlerinin Dijitalleştirilmesi” temasıyla 21-23 Kasım tarihlerinde Azerbaycan’da düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Çalışma Bakanları Konferansı’na katılmak üzere Bakü’ye gitti.

İlk olarak İİT Çalışma Merkezi Genel Kurul Toplantısı’na katılan Bakan Işıkhan, burada bir konuşma yaptı.

Işıkhan, İİT Çalışma Merkezinin Bakü'de kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, İİT Çalışma Merkezinin yalnızca sosyal politika alanındaki mevcut zorlukları ele almakla kalmayacağını, aynı zamanda inovasyon, araştırma ve en iyi uygulamaların yaygınlaştırılması için bir katalizör görevi göreceğine inandıklarını ifade etti.

Işıkhan, Merkezin aynı zamanda fikirlerin ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı bilgi ve işbirliği merkezi olarak İİT üyesi ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına da katkıda bulunacağının altını çizerek, “İİT Çalışma Merkezinin vizyon ve hedefleri, Türkiye'nin politika ve stratejileriyle uyum içindedir. İİT Çalışma Merkezi aracılığıyla deneyimlerimizi, en iyi uygulama örneklerimizi ve bilgi birikimimizi paylaşmak üzere diğer üye ülkelerimiz ile etkileşimde bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Birlik ve beraberlik ruhuyla, Merkezin hedeflerini gerçekleştirmek için el birliğiyle çalışmaya kararlıyız" diye konuştu.

Işıkhan, İİT'ye üye ülkeler arasında birlik, işbirliği ve karşılıklı desteğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Güçlü ortaklıkların ve koordineli çabaların geliştirilmesiyle, karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelebilir ve vatandaşlarımızın hayatlarında olumlu bir etki yapabiliriz." dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 5. Çalışma Bakanları Konferansı kapsamında çalışma, istihdam ve sosyal koruma alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi ile ortak çabaların güçlendirilmesine yönelik Türkiye’nin çalışmalarını paylaşan Bakan Işıkhan, bu kapsamda Azerbaycan Çalışma ve Halkın Sosyal Koruması Bakanı Sahil Babayev, Katar Çalışma Bakanı Dr. Ali bin Saeed bin Samikh Al-Marri, Filistin Çalışma Bakanı Dr. Nasri Abu Jaish, Endonezya İşgücü Bakanı Dr. Ida Fauziyah ve Tacikistan Cumhuriyeti Çalışma, Göç ve İstihdam Bakanı Sayın Khasanzoda Gulnora Kenja ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Işıkhan görüşmelerinde Gazze’de yaşanan savaş haline de değindi. Gazze'deki zulmü durdurmak için acil ve kararlı adımlar atılması gerektiğini belirten Işıkhan, mevkidaşlarına bölgede kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış için hep birlikte çalışmayı teklif etti.

Görüşmelerinde dijitalleşmenin ve KOVİD-19 salgınının, işgücü piyasasının dinamiklerinde önemli değişimleri beraberinde getirdiğini de aktaran Işıkhan, sunulan hizmetlerin ve uygulanan politikaların bu değişime ayak uydurabilmesi için yenilikçi stratejilere ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.

“İİT Üyesi Ülkelerin, Gazze'deki Acil İnsani Duruma Çözüm Bulmak İçin Endişelerini Somut ve Anlamlı Eylemlere Dönüştürmelerinin Zamanı Gelmiştir”

Ardından İİT 5. Çalışma Bakanları Toplantısı'na katılan Işıkhan, konferansta yaptığı konuşmasının başında Gazze’de yaşanan saldırılara değinerek, “Gazze'deki hastanelere, sivil yerleşim yerlerine ve mülteci kamplarına yönelik düzenlenen saldırılar sonrasında binlerce Filistinlinin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesinden derin bir infial duyduğumuzu ifade etmek isterim. Gazze'de masum sivilleri hedef alan, insani değerleri ve uluslararası hukuku hiçe sayan bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyor, hatta lanetliyoruz. Ayrıca İsrail’in Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin güney bölgelerine taşınması yönündeki açıklaması, kabul edilemez olduğu kadar uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, İsrail-Filistin çatışmasına adil bir çözüm bulunmadan Ortadoğu'da kalıcı bir barışın mümkün olmadığına vurgu yaparak, “Kınama ve lanetlemenin ötesine geçerek, bu insanlık dramına son vermek için bu konuda birlik olmalıyız. Artık, İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin, Gazze'deki acil insani duruma çözüm bulmak, Filistin halkına çok ihtiyaç duyulan yardım, destek ve kalıcı barışa giden yolu sağlamak için endişelerini somut ve anlamlı eylemlere dönüştürmelerinin zamanı gelmiştir. Bu bağlamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye, bölgedeki insanlık dramının sona erdirilmesine yönelik çabalarını yoğunlaştırmıştır” diye konuştu.

“Çalışma Merkezi Tüzüğünün Ülkemizce Onaylanması Süreci Tamamlanmak Üzeredir”

Üye devletlerdeki işgücü ve istihdam sorunlarının çözümüne yönelik önemli bir adım olan İİT Çalışma Merkezi’nin Bakü’de kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydeden Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Merkezin vizyon ve hedefleri, Üye Devletlerin sosyal kalkınma çabalarının pekiştirilmesi ve güçlendirilmesindeki merkezi rolünü vurgulamaktadır. Merkezin hedefleri Türkiye'nin politika ve stratejileriyle uyum içerisindedir. Bu inisiyatife olan kararlı desteğimiz ve taahhüdümüz doğrultusunda Çalışma Merkezi Tüzüğünün Ülkemizce onaylanması sürecinin tamamlanmak üzere olduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim. Dinamik bir platform olarak İslam İşbirliği Teşkilatı Çalışma Merkezi'nin yalnızca sosyal politika alanındaki mevcut zorlukları ele almakla kalmayıp, aynı zamanda inovasyon, araştırma ve en iyi uygulamaların yaygınlaştırılması için bir katalizör görevi göreceğine inanıyoruz.”

Işıkhan, Kovid-19 salgını, işgücü ve istihdam hizmetlerinin dijitalleştirilmesinin ve bu hizmetlere yönelik yenilikçi çözümlerin geliştirilmesinin kritik önemini ortaya koyduğuna vurgu yaparak, “İşgücü ve istihdam hizmetlerine yönelik sağlam bir dijital altyapının, yalnızca sosyal ve ekonomik kalkınmayı kolaylaştırmakla kalmayıp, aynı zamanda krizler karşısında işgücü piyasalarının dayanıklılığını da artırdığı açıkça ortaya çıkmıştır. İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler olarak, işgücü ve istihdam hizmetlerimizin geleceğini yeniden şekillendirmek için bu dijital dönüşümü benimsememiz gerekiyor. Bu, ancak söz konusu hizmetler için ileri bilgi teknolojilerine stratejik yatırımlar yaparak, işgücümüz arasında dijital becerileri geliştirerek, en iyi uygulamaları ve en ileri teknolojileri paylaşmak için ülkelerimiz arasında işbirliğini teşvik ederek başarılabilir” değerlendirmelerinde bulundu.

“Yapay Zeka Destekli Bir İş Eşleştirme Sistemini 2024 Yılında Devreye Alma Planlarımızın Heyecanını Yaşıyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye’nin, işgücü ve istihdam hizmetlerinin dijitalleştirilmesine öncülük etme konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğine dikkati çeken Bakan Işıkhan, şunları aktardı:

“Türkiye'nin bu dijital dönüşümü ilerletmek için son dönemde aldığı yenilikçi önlemlerden bazılarını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Salgının yarattığı zorluklara yanıt olarak, bireylere becerilerini sergilemeleri ve potansiyel işverenlerle bağlantı kurmaları için dinamik bir platform sağlayan sanal iş fuarları düzenledik. İşsizlikle mücadelede öncü girişimlerimizden biri Profil Temelli Danışmanlık Modelidir. Bu model, iş arayanları yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi verilere göre sınıflandırmaktadır. Bu değerli bilgilerle, her grubun kendine özgü ihtiyaçlarını karşılayan, kişiye özel ve etkili hizmetler sağlayabiliriz. Ayrıca, Beceri Envanteri Projesi kapsamında yapay zeka destekli bir iş eşleştirme sistemini 2024 yılında devreye alma planlarımızı duyurmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu son teknoloji, iş arama sürecini önemli ölçüde geliştirecek ve iş arayanların yeteneklerine uygun pozisyonları bulmalarına yardımcı olacaktır. Bu girişimlerimize ek olarak iş kulüpleri, Yetenek Kapısı ve Gençlik Platformları gibi çeşitli dijital platformlar üzerinden iş arayanlara çevrimiçi iş ve kariyer danışmanlığı hizmetleri sunarak erişim alanımızı genişlettik. Bu hizmetlerin ötesinde, denetimlerden yabancılara çalışma izni verilmesine, eylem planlarının takibinden iş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine kadar Bakanlığımızca yürütülen pek çok fonksiyon ve süreçler dijital ortama taşındı. Bu geçiş, hem bu süreçlerin verimliliğini ve kapsamını artırıyor hem de vatandaşlarımızın üzerindeki bürokratik yükleri ortadan kaldırıyor.”

Bakan Işıkhan, Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerini belirleyen ‘Türkiye Yüzyılı Vizyonu’ kapsamında bu yöndeki çalışmaları hızlandırmaya kararlı olduklarına vurgu yaparak, “Bu bağlamda nihai hedefimiz, iş piyasasının sürekli değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayarak iş arayanlar ve işverenler arasında daha kusursuz bir bağlantı oluşturmaktır. Ayrıca Türkiye, bu alanlardaki uzmanlık ve deneyimini Kamu İstihdam Hizmetleri Ağı, İş Sağlığı ve Güvenliği Ağı gibi mekanizmalar aracılığıyla İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri ile paylaşmaktadır” diye konuştu.

Son olayların, uluslararası toplumun ve sözde küresel güçlerin, dünya çapındaki Müslümanların karşılaştığı zorluklara karşı sınırlı ilgilerini bir kez daha ortaya koyduğuna değinen Bakan Işıkhan, “Bu nedenle Müslüman ülkelerin, tüm farklı görüşleri bir kenara bırakarak, içinde bulunduğumuz çağda Müslümanların karşılaştığı zorluklara somut çözümler üretebilmek için tam bir dayanışma içerisinde birlikte hareket etmeleri zorunludur” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sahil Babayev'in ev sahipliğinde yapılan toplantıya İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ve üye ülkelerden 20 bakan katıldı.

Daha sonra Bakan Işıkhan, Azerbaycan’daki programları kapsamında Azerbaycan milli lideri Haydar Aliyev'in kabrini, Azerbaycan Şehitliği ve Türk Şehitliği’ni ziyaret etti.


Ankara,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
belediye365.com

Salı 8.6 ° / 3.6 °
Çarşamba 9.3 ° / 2.6 °
Perşembe 10.3 ° / 5.5 °