Bakan Işıkhan, “İş Dünyasında Yeni Ufuklar: Fütüristik İş Kolları Çalıştayı”na İştirak Etti

Bakan Işıkhan, “İş Dünyasında Yeni Ufuklar: Fütüristik İş Kolları Çalıştayı”na İştirak Etti

Belediye 27.11.2023 20:31:16 0
Bakan Işıkhan, “İş Dünyasında Yeni Ufuklar: Fütüristik İş Kolları Çalıştayı”na İştirak Etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Gazi Üniversitesi ve Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu işbirliğinde Ankara Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen “İş Dünyasında Yeni Ufuklar: Fütüristik İş Kolları Çalıştayı”na katıldı.

Burada konuşma yapan Bakan Işıkhan, geçtiğimiz ay emeklilere 5 bin TL tek seferlik ikramiye ödemesi yaptıklarını anımsatarak, “Çalışan emeklilerimiz bu ödemenin kapsamı dışında tutulmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile bu tek seferlik ikramiyeden kapsam dışında tutulan emeklilerimiz de faydalanacak. Böylece çiftçi, esnaf emeklilerimiz de dahil olmak üzere tüm emeklilerimize tek seferlik ikramiye ödenmesini yapmış olacağız. Tüm emeklilerimize tekrar hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Çalışma Hayatında Teknolojik Değişim Konusunu Ciddiyetle Ele Alıp Geleceğimizi Şimdiden Kurgulamak Zorundayız”

 Gazi Üniversitesi’nin Türkiye’nin en köklü ve saygın üniversitelerinden birisi olduğuna değinen Bakan Işıkhan, “Dünya her dakika, mevcut fiziksel dönüş hızından kat be kat daha hızlı şekilde değişiyor ve dönüşüyor. Bu hızı artıran en önemli etken hiç kuşkusuz teknolojinin gelişimidir. Yapay zeka, otomasyon, sürdürülebilir enerji, nesnelerin interneti ve Blokzincir teknolojisi gibi, bir dönem sadece bilimkurgu filmlerinden ve ütopik romanlardan aşina olduğumuz yenilikler artık hayatımızın merkezinde yer almaya başladı. Dolayısıyla hayatımıza bu kadar entegre olmuş bakış açısının ve bu alanındaki gelişmelerin, iş dünyasında ve çalışma hayatında çok daha derin bir dönüşüme yol açacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Teknolojik Dönüşümde Geleceğin Dijital Dünyasına Yönelik Sağlam Temelleri Atıyoruz” 

Dünyayla birlikte Türkiye’nin de her bakımdan büyük bir değişim ve dönüşüm sürecini tecrübe ettiğine dikkati çeken Bakan Işıkhan, çağın hızını yakalamak için değil aynı zamanda mevcut gelişmelerinde ötesine geçmek için çalıştıklarına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Bunun yolu ise dijital dünyanın bizzat içerisinde yer almaktan geçiyor. Dijital dönüşümde özellikle kamu hizmetlerini; sosyal ve ekonomik hayatı çok boyutlu ve küresel ölçekte etkileyecek önemli bir gelişme olarak ele alıyoruz. ‘Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulması bu süreçte atılan önemli adımlardan birisidir. Bugün mücadelesini verdiğimiz yerli ve milli hava savunma sistemlerini,  helikopter ve uçak üretimlerimizi, insansız hava ve kara araçlarını büyük oranda teknolojik ve dijital dönüşümle gerçekleştiriyoruz. Attığımız bu adımlar aynı zamanda, teknolojik dönüşümde geleceğin dijital dünyasına yönelik atılan sağlam temellerdir. Bu teknolojilere sahip olmak nitelikli insan gücünü ve istikrarlı bir mali yapıya da sahip olmayı gerektiriyor” dedi.

 “Gençlerimize Dijital Çalışma Ortamına Uyum Sağlayabilmeleri İçin Gerekli Becerileri Kazandırıyoruz”

İŞKUR’un etkinliğini de artırdıklarına dikkati çeken Bakan Işıkhan, “Mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programı ve girişimcilik eğitimleri gibi çeşitli aktif işgücü programları düzenliyoruz. Bu programlarda mevcut iş alanlarının yanı sıra özellikle bilişim sektöründe geleceğin mesleklerine yönelik dijital dönüşümü sağlayacak nitelikli işgücü yetiştirmeyi hedefliyoruz. İşbaşı Eğitim Programlarımızı; Teknokentler, Ar-Ge Merkezleri, Tasarım Merkezleri ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren müesseselerle işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Bu süreçlerle, gençlerimize dijital çalışma ortamına uyum sağlayabilmeleri için gerekli becerileri kazandırıyoruz. Piyasaların ihtiyaç duyduğu ve sürekli değişen nitelikleri de kazandırmaya gayret ediyoruz. Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Projemizle; bilgisayar programcılığı, bilgisayar bilgi yönetimi, kurumsal kaynak planlaması, web ve mobil programlama, siber güvenlik uzmanlığı, bulut bilişim uzmanlığı ve oyun geliştirme uzmanlığı mesleklerinde eğitimler veriyoruz” bilgilerini paylaştı.

“Sürdürülebilir Bir Gelecek için, Yeşil İşler ve Bu İşlere Ait Becerilerin Belirlenmesi Amacıyla Çalışmalar Yürüteceğiz”

Işıkhan, yakın zamanda gençleri yakından ilgilendiren KALFA Projesi’ni de devreye aldıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Bu program kapsamında yapısal analiz ve tasarım uzmanı, gömülü sistemler uzmanı, radar ve haberleşme sistemleri uzmanı, itki ve motor sistemleri uzmanı ve siber güvenlik uzmanı gibi alanlarda mesleki eğitim kursları düzenliyoruz. İnşallah eğitim sonunda başarılı olan gençler; Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından oluşturulan bir istihdam havuzuna dâhil edilecekler ve ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TAİ ve STM gibi Türkiye’nin önde gelen savunma firmalarında istihdam edilecekler. Yaşanan dijital dönüşümle beraber, çalışma hayatında nitelik ve beceriler daha çok önem kazanmıştır. Artık işverenler meslek ve eğitim durumuyla birlikte beceri ve nitelikleri de tanımlayarak personel arama yoluna gidiyor. İŞKUR’un desteğiyle özel sektör ihtiyaç duyduğu nitelikteki işçiyi alıyor, eğitiyor ve kendi fabrikasında istihdam ediyor.

“Bilişim Temalı Sanal İstihdam Fuarı’yla Savunma Sanayi, Bilişim ve Yazılım Firmaları Başta Olmak Üzere 120’den Fazla Firmayı İş Arayan Vatandaşlarımızla Buluşturduk”

Millî Teknoloji Hamlesi kapsamında örnek bir uygulama olacağını düşünerek 2019 yılından bu yana Sanal Fuar Etkinliklerini iş arayan ve işverenlerimizin hizmetine sunuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı vesilesiyle Türkiye genelinde 22 ilin katılımıyla Bilişim Temalı Sanal İstihdam Fuarını 24 - 26 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleştirdik. Bu fuar vesilesiyle; savunma sanayi, bilişim ve yazılım firmaları başta olmak üzere birbirinden kıymetli 120’den fazla firmayı iş arayan vatandaşlarımızla buluşturduk” değerlendirmelerinde bulundu.

Gazze’de yaşananlara da değinen Bakan Işıkhan, “Yıllardır masum insanların her türlü zulümler altında acı çektiği küçücük bir coğrafya parçasında katledilen 15 bin insanın canı, yaralanan 35 bin insanın hakkı kimsenin umurunda değil. Dünyada adaletin tesisi, insan hak ve hukukunu koruma, güvenliği ve barışı sağlama iddiasıyla kurulmuş olan Birleşmiş Milletlerin gözü önünde amasız fakatsız bir soykırım gerçekleştiriliyor. 120 ülkenin sözü yerine ne yazık ki birkaç ülkenin sözü geçerli olmaktadır. Biz her zaman söylüyoruz, çocukların dahi canının korunamadığı bir dünyada hiç kimse kendini güvende hissetmemelidir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye olarak bizler, tüm imkanlarımızla mağdurun ve mazlumun yanında olmaya devam ediyoruz. Sevgili gençler, dünyanın halini görüyorsunuz. Sizler daha çok çalışmalı, kendinizi her bakımdan daha donanımlı hale getirmeli ve dünyada huzuru ve barışı tesis edecek tüm mekanizmalarda daha fazla yer ve inisiyatif almalısınız. Ancak bu şekilde, hem ulusal hem de küresel ölçekte insanlığın geleceğini etkileyecek her bir sorun alanını; iş birliği, akıl birliği ve güç birliğiyle herkesin lehine olacak şekilde çözebiliriz. Kan yerine mürekkebin aktığı, gözyaşının değil alın terinin aktığı bir sistemi inşa etmek siz gençlerin elindedir” ifadelerini kullandı.

Işıkhan, konuşmasının sonunda Çalıştayın; çalışma hayatı ve tüm katılımcılar ve gençler için verimli geçmesini diledi.

Programa Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Başkanı Doç. Dr. Bilal Okudan ve üyeleri ile akademisyenler katıldı.


Ankara,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
belediye365.com

Cumartesi 18.2 ° / 3 °
Pazar 6.8 ° / 2.9 °
Pazartesi 7.8 ° / 2.1 °