BAKAN YUMAKLI, KASTAMONU’DA BİR DİZİ PROGRAMA KATILDI
Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen UNECE/FAO "Değişen İklim Koşullarında Türkiye'de Ormancılık Politikası Diyaloğu Programı"na katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, burada yaptığı konuşmada, üç gün süren toplantının, ormancılık ve orman politikaları konusunu gündeme getirecek önemli bir toplantı olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir orman yönetiminin önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, "İklim değişikliği artık bizler için makalelerin konusu, konferansların, seminerlerin konusu değildir. İklim değişikliği artık hayatımızın tam merkezinde." ifadesini kullandı.
Ağaç zararlıları ve hastalıklarına da değinen Yumaklı, "Ağaç zararlıları ve hastalıkları ormanlık alanlara, yangınlardan 5 kat daha fazla zarar veriyor. Yani mücadelenin büyüklüğünü anlatması açısından çok önemli. O yüzden Orman Genel Müdürlüğü Teşkilatı, Tarım ve Orman Bakanlığının diğer birimleriyle beraber yaklaşık 50 türdeki zararlıya karşı mücadele etmektedir. Bu mücadele de biyolojik mücadele, altını çizelim. Yaklaşık 54 üretim istasyonunda 8 farklı türde 650 bin faydalı organizma üretilerek ormanlarımıza salınmaktadır." bilgisini paylaştı.
"TÜRKİYE AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINDA AVRUPA'DA BİRİNCİ, DÜNYADA İSE DÖRDÜNCÜ SIRADA"
Ormanlara çok büyük önem verildiğini söyleyen Yumaklı, şöyle devam etti:
"11 Kasım, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi. Bu da bizim kültürümüzün ağaçla alakalı ya da yeşil dünyayla alakalı hassasiyetini gösteren en önemli unsurlardan bir tanesi. 184 yıllık bir teşkilatımız var. Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Bundan gurur duymamız gerekir. Dünyadaki bu dördüncü sıramızı da üst sıralara çıkarmak ayrıca yeni hedefimiz. Ben bu gururu yaşattığı için çok kıymetli orman teşkilatındaki arkadaşlarıma ve buna ilgi gösteren vatandaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum."
Bakan Yumaklı, 5 Nisan'da, Orman Kanunu'nda değişiklik yapıldığını hatırlatarak, "Orman köylümüzle orman emvalinden elde edilen karın yüzde 10'una kadarını orman teşkilatımız paylaşacak. Orman köylümüzün yakacak odununu ve kereste ihtiyacını maliyetinden yüzde 70 daha düşük karşılamış olacağız. Orman köylümüzün sigortalılığıyla alakalı bir başlık var. Burada da eğer sigortalıysa orman köylümüz hak edişlerine yüzde 5 ilave ödeme daha yapılacak. Mülkiyet problemleri de bu kanunla birlikte çözülmüş oldu. " açıklamasında bulundu.
"ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE BAKIMINDAN DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİNDEN BİRİSİYİZ"
Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından en çok ormanların etkileneceğinin konuşulduğunu ifade eden Yumaklı, şunları kaydetti:
"Şu anda bizim teşkilatımızın elinde rezerv güçlerle beraber 24 uçağımız var. 100 helikopterimiz ve 10 insansız hava aracımız bu mücadelede çok önemli bir yer tutmakta. Yaklaşık 4 bin 500'e yakın kara aracımız var. 776 yapay zekâ ile çalışan kulemiz var. 25 bin orman işçimiz var. 118 bini aşan da gönüllümüz var. Orman yangınlarıyla mücadele bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden birisiyiz. Türkiye, Akdeniz ülkeleri olan İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan ve Fransa ile kıyaslandığında hemen hemen aynı şekilde yangınla mücadeleyi yapıyor. Bu anlamda en başarılı ülkeyiz. 2000'li yıllarda 45 dakika olan yangına müdahale, geçtiğimiz yıl itibarıyla 11 dakikaya düştü. Bu yılın ortalamasında, sene sonunda bakacağız. Hedefimiz 10 dakikaya düşürmek."
Daha sonra Bakan Yumaklı Uzman Eller Projesi kapsamında hibe almaya hak kazanan genç bir girişimcinin büyükbaş hayvan yetiştiriciliği tesisinde incelemelerde bulundu. Ziyarette konuşan Yumaklı, "Kendi işini yapmak isteyen, aile işletmesini oluşturmak isteyen bütün genç kardeşlerimizi, kırsal kalkınma desteklerinden faydalanmaya davet ediyorum" dedi.
Ayrıca Bakan Yumaklı programı kapsamında Kastamonu'daki bir otelde düzenlenen IPARD III Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı. Burada konuşan Yumaklı, kırsala yatırım ve desteklerin artarak devam edeceğini vurguladı.
Gıda güvenliği konusunda konuşan Yumaklı, "Eğer gıda güvenliğini memleketin, milletin, ülkenin güvenliğinin garantisi, hatta bağımsızlığının garantisi olarak görüyorsak, kırsal kalkınmanın, ekonominin kilit refah unsuru olduğunu görmemiz ve bunu düşünmemiz gerekir. Bu manada ülkemizin rekabet gücünü artırıcı ki dünyada çok güzel örnekleri var, bizim ülkemizde de var. Küçük ve orta ölçekli işletmelere, kooperatiflere ve üretici örgütlerine büyük sorumluluklar düşüyor. Bu doğrultuda IPARD III'ün sektör ve ülke için hayırlara vesile olmasını diliyorum." dedi.
"GIDAYLA İLGİLİ BİR SORUN YAŞAMAYIZ"
Türkiye'nin gıda problemi olmadığının altını çizen Yumaklı, "Türkiye olarak kendimizi rehavete kaptırmamak kaydıyla şöyle bir rahatlığımız var. Hamdolsun, gıdayla ilgili bir sorun yaşamayız. Çünkü bizim Anadolu'nun bereketli toprağını karış karış alın teriyle işleyen üreticilerimiz var. İkincisi de üreticisini ve yetiştiricisini her daim gözeten, onların bir şeyler yapması, üretebilmesi için gayret eden bir devletimiz var." diye konuştu.
Çiftçilere yapılan destekler hakkında bilgi veren Yumaklı, "Son 21 yılda üreticilerimize 845 milyar liralık tarımsal üretim desteği verildi. Kırsal kalkınmada 90 binin üzerinde proje desteklendi. Tarım arazilerinin satış ve miras yoluyla bölünmesi engellendi, bir kurala bağlandı. Tarım dışına çıkartılan arazilerin oranı hem azaltıldı hem de bu konuda son derece katı kurallarımız var. Orman köylüsünü de unutmadık. Orman köylülerine yaklaşık 15 milyar liralık hibe desteği sağlandı." ifadelerini kullandı.
Nisan ayında çıkan Tarım Kanunu ile boş arazilerin kullanımıyla ilgili bazı değişiklikler olduğunu aktaran Yumaklı şöyle konuştu: "Bu memlekette devletin makro bakışında nerede, hangi ürün üretilmesi gerekiyorsa bunun yönlendirilmesi ve planlanması yapılmış olacak. Amacımız stratejik ürünlerde arz güvenliğini sağlamak ve fiyat dalgalanmasını önlemek. Eğer bunları yapmazsak yarın bir gün, belki yakın gelecekte olmayabilir ama bizim çocuklarımız bu risk altında. Sürdürülebilir bir üretim istiyoruz."
Yumaklı, IPARD programlarının 2011'den bu yana uygulandığını anlatarak, "1 milyar avrodan daha fazla hibe ödemesi gerçekleştirildi. Yaklaşık 60 bin kişiye de istihdam sağlanmış oldu. Yüzde 99,3 bu fonun kullandırılma oranı var ki diğer aday ülkelerinin arasında da bu bir rekor." değerlendirmesinde bulundu.