Bakanımız Derya Yanık 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi Kapsamında Gerçekleşen Liderler Oturumuna Katıldı

Bakanımız Derya Yanık 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi Kapsamında Gerçekleşen Liderler Oturumuna Katıldı

Belediye 7.11.2022 23:01:13 0
Bakanımız Derya Yanık 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi Kapsamında Gerçekleşen Liderler Oturumuna Katıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Derya Yanık, "Ülkemizde, kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi, kadınların sosyal, siyasal, ekonomik hayata ve karar alma mekanizmalarına eşit bir şekilde katılması, çalışmalarımızın esasını oluşturmaktadır” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve KADEM iş birliğinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde “Daha Kapsayıcı Toplum Olmaya Doğru: Değişimde Özne Olarak Kadın” temasıyla Liderler Oturumu gerçekleştirildi. BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Alia El-Yassir'in moderatörlüğünü yaptığı Liderler Oturumunda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, günümüzde kadınların kamusal ve toplumsal hayat içinde aktif temsilinin demokrasinin vazgeçilmez ilkelerinden birisi olduğunu söyledi.

Bakan Derya Yanık, demokrasinin, kadın hakları başta olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin teminatı olduğunu belirterek, “Beşeri ve toplumsal kalkınma buna bağlı olarak gelişir. Şehirleri, ülkeleri ihya eden değerler bu iklimde hayat bulur" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesinin, kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesinin, kadınların sosyal, siyasal, ekonomik hayata ve karar alma mekanizmalarına eşit bir şekilde katılmasının çalışmalarının esasını oluşturduğunu dile getiren Bakan Yanık, söyle konuştu:

"Bizim bakış açımıza göre kadın, erkek birbirinin tamamlayıcısı, toplumsal adaletin ve toplumsal barışın anahtarıdır. Güçlü aile, güçlü toplum anlayışının kalıcı olması ancak kadın, erkek arasındaki fırsat eşitsizliğinin ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Bu amaçla haklar ve sorumluluklar perspektifinde kadın, erkek eşitliğinin sağlanması, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesi, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması ve kadının her alanda toplumsal statüsünün yükseltilmesi için hem hukuki hem de sosyal hizmet altyapımızı güçlendirdik.”

"Toplumsal refahı sadece kendi ülkemiz için değil tüm dünya için istiyoruz"

Şiddetle mücadele kadar kadının statüsünün yükseltilmesi için de çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerinin altını çizen Bakan Derya Yanık, “Kadına yönelik çalışmalarımıza, Anayasa ve yasalarımızdan aldığımız güçle istikrarlı bir biçimde devam ediyoruz. Sadece kadınların değil dezavantajlı her kesimin, kadınların, çocukların, engellilerin, mağdurların, mazlumların, yaşlıların desteklenmesi için daha çok çalışacağız.  Biz ‘kimseyi arkada bırakmamak’ ilkesiyle ve herkesi kucaklayan bir anlayışla huzurlu, sağlıklı, mutlu ve müreffeh bir Türkiye olacağımıza inanıyoruz. Toplumsal refahı sadece kendi ülkemiz için değil tüm dünya için istiyoruz. Bizim gibi düşünen herkesle el ele vermeye hazırız, el ele veriyoruz" diye konuştu.

Al-Kilani: “Savaşların yok edilmesi için çaba gösterilmesi gerekiyor”

Liderler Oturumunda konuşan Libya Sosyal İşler Bakanı Wafaa Abu Bakr Muhammad Al-Kilani de gelecek nesiller için savaşsız bir dünyanın olacağını düşünerek kadınların bir yol çizmesi gerektiğini söyledi. Savaşların yok edilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Kilani, bütün ülkelerin katıldığı uluslararası bir sözleşme düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Kilani, Libya'da kadınlara maddi destekte bulunulduğu bilgisini paylaşarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Kadınların bir yol çizmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu durumun, Libya'nın bu geçirdiği aşamada sorunları daha hızlı çözeceğine inanıyoruz. Karar sahibi olmak için kadınlara destek olunmalıdır. Ulusal hükümetin içinde bulunan kadınlar çok çaba gösterdiler. Devletin bütün mevkilerinde varlığını göstermiştir. Hep birlikte ülkenin çıkarları için çalışmıştır. Kadının yeteneklerini ortaya koymak ve devletin bütün kurum ve kuruluşlarında kadınların bulunmasını sağlamak gerekiyor. Bu durum da yasalara göre kadının haklarını koruyarak gözetilmelidir. Bütün dünyadaki kadınların haklarını savunmak amacıyla özellikle kadına karşı şiddeti masaya yatırmalıyız."

Zulkifli: "Başarılı kadınların rol modelliği önemlidir"

Singapur Toplumsal ve Aile Gelişim Bakanı Masagos Zulkifli ise bir erkek olarak kadınların sorunlarının çözümü için burada olmak zorunda olduğunu belirtti. Kadınların birçok sorunla karşı karşıya kaldığını anlatan Zulkifli, Singapur'un 57 yaşında çok genç bir ülke olduğunu, ülkede bugün yüzde 96 gibi çok yüksek bir kadın okur yazarlık oranına ulaştıklarını aktardı. Saygı kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Zulkifli, kadınlara iş yerinde eşit fırsatlar vermeye önem gösterdiklerine işaret etti.

Zulkifli, kadınların iş hayatında dezavantaj durumda olduğunu, bu konuda işveren, sendika ve meclis ile çalışacaklarını, çocukların bakımının sadece kadınlara yük olmamasını, erkeklerle paylaşılması konularında çalışmalar yaptıklarını, erkek çocuklarına evde kız kardeşlerine nasıl davranması gerektiğini öğretmek istediklerini kaydetti. Kadınların ülkede farklı kariyerleri olduğunu ve bu konuyu aştıklarını vurgulayan Zulkifli, "Başarılı kadınların rol modelliği önemlidir." dedi.

Krikou: “Destekler sayesinde kırsal kesimdeki kadınlar da milli gelire destek oluyor”

Cezayir Ulusal Dayanışma, Aile ve Kadının Statüsü Bakanı Kaouter Krikou de Cezayir'de kadınların durumlarıyla ilgili konuşma yaptı. Cezayir'de kadınların desteklendiğini, destekler sayesinde kırsal kesimdeki kadınların da milli gelire destek olmasının sağlandığını anlatan Krikou, üniversite mezunu olan kadınların sayısının arttığını, birçok kadının çeşitli alanlarda ödüller aldığını ifade etti.

Gwajima: “Kadınların ekonomik katkısını güçlendirmeye çalışıyoruz”

Tanzanya Toplumsal Kalkınma, Toplumsal Cinsiyet, Kadın ve Özel Gruplar Bakanı Dorothy Onesphoro Gwajima kadınların ekonomik katkısını güçlendiren platformları güçlendirdiklerini belirtti. Hazırladıkları ulusal eylem planı ile kadın ve çocuklara yönelik şiddeti önlemeye, aynı zamanda kadınların ekonomik katkısını güçlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Gwajima, kadınların her türlü toplumsal harekete dahil olması ve karar mercilerinde yer alması için erkeklerin desteğine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Muradova: “Eğitimde kızlara öncelik tanıyoruz”

Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk Sorunları Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova da oturumda yaptığı konuşmada, pek çok ülkede adaletsizliğe maruz kalan kadınların haklarını aradığına dikkat çekerek, uluslararası zirve ve konferansların kendilerine farklı ülkelerdeki kadınların durumu hakkında bilgi verdiğini söyledi. Muradova, ayrıca, Azerbaycan’ın eğitimde kızlara öncelik tanıdığını ve bunun alkışlanmaya değer olduğunu belirterek, bu konuda hükümetin önemli yatırımları bulunduğunu kaydetti.

 


Ankara,Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365

Cuma 21.1 ° / 7.4 °
Cumartesi 18.2 ° / 3 °
Pazar 6.8 ° / 2.9 °