Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası ile Trabzon Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi açılış programlarına katıldı.
Bakan Kirişci, çeşitli açılış programlarına katılmak ve temaslarda bulunmak üzere Trabzon ilini ziyaret etti.
Bu kapsamda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası'nın açılış törenine katılan Bakan Kirişci, burada yaptığı konuşmada, 21 yılda tarım ve hayvancılığa 817 milyar liralık destek verildiğini söyledi.
2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarını şu anda 128,6 milyon tona getirdiklerini dile getiren Kirişci, bunun tüm zamanların en yüksek üretimi olduğunu, bitkisel üretimde yüzde 30'un üzerinde artış sağladıklarını ifade etti.
Kirişci, hayvansal üretimde ise büyükbaş hayvan sayısını yüzde 72 artışla 17 milyona çıkardıklarını belirterek, "Yine yüzde 76'lık artışla 20 yılda küçükbaşta da 56,3 milyona hayvan sayımızı çıkardık. Bunu ne için söylüyorum? 'Bu ülke üretmiyor.' diyenler artık duysunlar. Bu ülkenin üreten üreticilerine hakaret etmekten vazgeçsinler." diye konuştu.
Açılışını yaptıkları tesiste alınan etlerin kesim ve işleme faaliyetinin yürütüleceğini kaydeden Kirişci, "2 bin 600 ton kıyma, 450 ton kuşbaşı, 200 tondan fazla kavurma olmak üzere antrikot ve diğer ürünler burada üretilip inşallah Trabzon başta olmak üzere bölge illerine sevk edilecek." dedi.
Et ve Balık Kurumu'nun, üretmeleri konusunda üreticileri teşvik edeceğini vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:
"Üreticilerimiz Allah'ın izniyle sözleşmeli besicilik, sözleşmeli süt inekçiliği sayesinde yarın bugünkünden daha düzenli ve öngörülebilir bir görünüme kavuşacak. Bu ülkenin her türlü ihtiyacı yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek, daha fazlası sağlanacak. Bu tesis sayesinde bu bölgede Akçaabat köftemiz başta olmak üzere bu tür ürünlerin de dağıtımı mümkün hale gelecek. Tanzim satışlarda, Tarım ve Kredi'nin kooperatif marketlerindeki et reyonlarında da satışları olacak. Ordu, Giresun Rize, Artvin, Gümüşhane başta olmak üzere bu bölgeye hizmet verecek bir tesis."
Konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisisin açılışı gerçekleştirildi.
TRABZON AKOLUK İÇME SUYU ARITMA TESİSİ AÇILDI
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci daha sonra, Trabzon Akoluk İçme Suyu Arıtma Tesisi'nin açılışına iştirak etti. Burada bir konuşma yapan Bakan Kirişci, DSİ'nin güzel eserlerinden biri olan 3,2 milyar liralık tesisin, kente kazandırılan önemli bir yatırım olduğunu söyledi.
Barajlar ve göletlerle ilgili su depolama tesisleri noktasında 2002 yılında 507 tesis varken bugün bu sayının 1704'e çıktığına işaret eden Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunların içerisinde Yusufeli Barajı 275 metre gövde yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemerli kendi alanında dünyada 5'inci, Türkiye'de en yüksek baraj oldu. 2,13 milyar metreküp su tutuyor. 2002'de 276 barajımız vardı, bu tür tesislerle 992'ye çıktı. 2002'de 133 milyar metreküp su tutuyorduk, şimdi 183 milyar metreküpe çıktı. Biz 2002'de 65 milyonduk, bugün 85 milyonuz. 2002'de ülkemizi ziyaret eden turist sayısı 15 milyondu, şimdi 52 milyona çıktı. 2002'de bu ülkenin tarımsal ihracatı 3,8 milyar dolardı, şimdi 30 milyar dolara geldi. Arazi toplulaştırmada sadece 450 bin dekardı. Şu anda 68 milyon dekara arazi toplulaştırmasını çıkardık. 2 milyar metreküptü içme suyu, şu anda 5 milyar metreküpe çıktı. Tarımsal sulamada 2,1 milyon hektardı. Şu anda 7 milyon hektara çıktı."
TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTI
Bakan Kirişci Trabzon'daki programı kapsamında, Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına da katıldı. Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Resmi Gazete'de 5 Nisan'da yayımlanan Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasanın devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.
Düzenlemenin, 9 kanunda 40 maddelik bir değişikliği kapsadığını dile getiren Kirişci, “Planlı tarımı, kanunun, tarım kanunundaki hükümleri biraz daha netleştirerek altını doldurarak böyle bir düzenleme yapmış olduk." dedi.
Sözleşmeli üretimin kapsamını genişlettiklerini dile getiren Kirişci, "Sözleşmeli üretim şeker pancarında var aslında ama biz bunun kapsamını genişlettik. Gerçekten mevzuat açısından da bütün ihtiyaçları ve istekleri dikkate alarak bir düzenleme yaptık ve tarafların hukuklarını da sonuna kadar koruyan kollayan bir düzenleme gerçekleşmiş oldu." ifadesini kullandı.
Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:
"Trabzon'da böyle bir problemimiz yok. 62 bin çiftçimiz gözüküyor 62 bini de kayıtlı ama öyle şehirlerimiz var ve Türkiye ortalamasından bahsedersen yüzde 63 mesela. Yüzde 63'ü ancak ÇKS'ye kayıt olabiliyor. Burada da sadece bakanlığın çiftçi kayıt sistemindeki bilgilerini esas almak veya ÇKS'ye girebilen çiftçileri esas almak yerine başkaca kayıtları da dikkate alalım diye bir düzenlemeye gittik. O da bu konuda bizim elimizi güçlendirecek."
Orman alanlarıyla ilgili de devrim niteliğinde adımlar attıklarını aktaran Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Orman köylülerimizin hak ve menfaatlerinin ve bunlarının gelirlerini artırıcı, koruyucu, geliştirici adımlar attık. Ne yaptık? Ormandan elde edilen gelirlerin masrafları çıkıldıktan sonra geri kalan kısmının yüzde 10'unu orman köylülerine vereceğiz. Önünde orman duruyor ama bundan yararlanamıyor. Ne yapacak orman köylüsü, bu ormanı daha çok sahiplenecek, bu ormanı geliştirecek, koruyacak, kollayacak. İkinci olarak odun ihtiyacı artı evini yapmak için kereste ihtiyacı. Şimdi burada da kerestenin veya odunun maliyet fiyatından yüzde 70 iskonto yapacağız. 100 liraysa maliyet fiyatı, satış fiyatından değil dikkat buyurun 30 liradan diyelim. 100 lira yerine 30 liradan bu ürünleri temin etmesini sağlayacağız."