Amerika Birleşik Devletleri'nde 300'den fazla ortaokul ve lisede devam eden deneylerle GBE, uzun süreli görevlerde uzayda gıda mahsulleri yetiştirmek için teknolojiler geliştiren NASA bilim insanlarına sürekli veri akışı sağlıyor.
Yedinci yılında, ABD çapında 40 binden fazla ortaokul ve lise öğrencisiyle öğretmenleri, yüz binlerce veri noktasına katkıda bulunarak NASA için 180 çeşit yenilebilir bitkiyi test etti. NASA'nın uzayda büyüyen bitkilerle ilgili araştırmalarını ilerletmek için tasarlanmış, NASA ile ortaklaşa yürütülen sınıf tabanlı bir vatandaş bilimi projesi olan Growing Beyond Earth®'te (GBE) ilk defa Türkiye'den bir katılımcı okul olarak Karabük Bilim ve Sanat Merkezi yer aldı.
Growing Beyond Earth programının bir parçası olarak öğrenciler; canlı ve sanal Öğrenci Araştırmaları Sempozyumu sırasında bulgularını NASA araştırmacılarına ve yöneticilerine sunma fırsatına sahip oluyor.
Karabük BİLSEM'de fen bilimleri öğretmeni Hanife Kılıç'ın danışmanlık yaptığı yedi öğrenci, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bitki yetiştirmek için materyallerini aldı. Bundan sonraki aşamada öğrenciler deney yaparak farklı mahsul türleri ve yetiştirme teknikleri hakkında toplayacakları verileri, çevrimiçi ortamda raporlayacak. Derlenen veriler, NASA'da çalışan bilim insanlarınca Kennedy Uzay Merkezi'nde test edilecek. Bu sayede öğrenciler, NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ndeki bitki bilimcileriyle doğrudan çalışarak uzayda büyüyen bitkilere ilişkin deneyler yürütecek.
Öğrenciler, Sanal Öğrenci Araştırma Sempozyumu sırasında verileri analiz ederek sonuçlarını NASA bilim insanları, araştırmacılar ve yöneticilerle paylaşacak.
Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365