ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: KARADENİZ’İN İÇ ANADOLU’YA AÇILAN KAPISI KIRKDİLİM GEÇİŞİNDE SON TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜLDÜ

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: KARADENİZ’İN İÇ ANADOLU’YA AÇILAN KAPISI KIRKDİLİM GEÇİŞİNDE SON TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜLDÜ

Belediye 31.12.2022 03:31:00 0
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: KARADENİZ’İN İÇ ANADOLU’YA AÇILAN KAPISI KIRKDİLİM GEÇİŞİNDE SON TÜNELDE DE IŞIK GÖRÜLDÜ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karadeniz Bölgesi’nin İç Anadolu Bölgesi’ne açılan kapısı Kırkdilim Geçişinde T1 Tüneli’nde de ışık görüldüğünü vurguladı ve “Proje tamamlandığında Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan güzergahta mevcut yolun bölünmüş yol ve tünel konforuyla yüksek standartlı geçilmesi sağlanacak. Sarp kayalıklar ile uçurum arasında geçen seyahatler artık mazide kalacak” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kırkdilim Tünelli Geçişi T1 ışık görme töreninde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nu rehber edinerek, yarının ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak adımları, Türkiye’nin 81 ilinde atmaya devam ettiklerini belirten Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Lojistik Master Planımız doğrultusunda, kararlılıkla yerine getirdiklerimiz ve yenilerini planladığımız projelerimizle, Türkiye’yi küresel lojistik bir süper güce dönüştürmek için emin adımlarla ilerliyoruz. Bunun için de Türkiye’nin dört bir köşesinde hizmet ve eser fırtınası estiriyoruz. 5 bine yakın şantiyemiz ve hizmet noktamızda, 700 bine yakın çalışma arkadaşımızla yarının ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayacak yatırımları bir bir inşa ediyoruz” diye konuştu.

 

ÜLKEMİZİ ULUSLARARASI BİR KORİDORA ÇEVİRDİK

 

2003 yılında başlatılan karayolu hamlesi ile özellikle karayolu ulaşım ağının gücüne güç kattıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, Bakanlığın Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için yaptığı 1 trilyon 653 milyar liranın üzerindeki harcamanın yüzde 60’ının karayollarına ait olduğunu kaydetti.

Karaismailoğlu, 2003-2022 yılları arasında karayolları için 995 milyar 900 milyon lira tutarında yatırım yapıldığını aktararak, açıklamasında şunları kaydetti:

“100 yılda yapılabilecek işleri 20 yıl gibi bir sürede tamamladık; Avrasya Tüneli ile Yavuz Sultan Selim, Osmangazi ve 1915 Çanakkale Köprüleri ile İstanbul-İzmir, Ankara-Niğde ve Kuzey Marmara Otoyolları gibi özellikle ileri teknoloji gerektiren büyük ölçekli ulaşım projelerinde gösterdiğimiz başarılar ile ülkemizi uluslararası bir koridora çevirdik. Dünyayı Türkiye’ye bağladık. Ülkemizi bölünmüş yollar, otoyollar, mega projeler ve akıllı ulaşım sistemleriyle çağın ilerisine taşıdık. Bu sayede edindiğimiz bilgi beceri ve tecrübelerimizle, mühendislik kabiliyetlerimizi ve iyi uygulama modeli örneklerimizi dünyaya ihraç etmeye başladık. Ulaştırmada Türkiye’nin tarihini, ülkemizin başarı hikayelerini hep birlikte yazdık. 2003 yılı öncesi mevcut 6 bin 100 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızı 29 bin kilometreye çıkardık. Artan taşıt sayısına, artan taşıt hareketliliğine rağmen yollarda kaza oranını yüzde 82 azalttık. Her yıl 13 bini aşkın vatandaşımızın canını güvenli yollar sayesinde kurtardık. Yaptığımız yatırımlar sayesinde; sadece 2021 yılında; yakıttan, zamandan, araç bakım ve işletme maliyetlerinden toplam 28 milyar dolar tasarruf elde ettik.”

 

DEV ESERLER TÜRKİYE YÜZYILI’NIN İŞARET FİŞEĞİ OLACAK

 

“2023 yılı Cumhuriyet’imizin 100. kuruluş yıl dönümü olmasının yanı sıra, 20 senedir inşa ettiğimiz dev eserler Türkiye’mizin geleceğinin, Türkiye Yüzyılı’nın işaret fişeği olacak” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, bunun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde eser ve hizmet siyasetine tüm güçleriyle devam ettiklerini söyledi. 3 bin 665 kilometre bölünmüş yol yapımının devam ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, 458 kilometre uzunluğunda 127 karayolu tüneli, 80 kilometre uzunluğunda 488 köprü ve viyadük inşa ettiklerini kaydetti. 4 bin 262 kilometre hızlı tren hattının yapım çalışmalarının sürdüğünün altını çizen Karaismailoğlu, 50 bin kilometrelik fiber altyapı çalışmasının da devam ettiğini ifade etti. Karaismailoğlu, “2022’de nasıl ki her sözümüzü tuttuysak; nasıl ki vaat ettiğimizden daha fazlasını yaptıysak, 2023’te de durmak yok, yola devam” dedi.

 

PROJEDE 4 BİN 185 METRE UZUNLUĞUNDA 3 TÜNEL BULUNUYOR

 

İç Anadolu’yu Karadeniz’e, Doğu Anadolu’yu Batı’ya bağlayan yolların kavşak noktasında bulunan Çorum’da, kuzey-güney yönünde uzanan Laçin İl Yolu’nun Kırkdilim Geçişi güzergahının dağlık kesimini oluşturduğuna işaret eden Karaismailoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Sıkça heyelanların yaşandığı kesimde, önceki yıllarda servis yolu olarak inşa edilen yola, zaman içerisinde tırmanma şeridi ilave edilmiş ve ulaşımın devamlılığı sağlanmıştır. Ancak adını güzergah üzerindeki 40 virajdan alan Kırkdilim'de büyük bölümü sarp kayalıklar ile uçurum arasında geçen seyahatler sürücülerimizi her daim tedirgin etmektedir. Bu olumsuz durumu ortadan kaldırmak ve insanımızın mal ve can güvenliğini sağlamak adına Laçin-Kırkdilim arasında 8,6 kilometre uzunluğunda bölünmüş yol ve tünel projelerimizi hayata geçiriyoruz. Projemizde; her biri çift tüp olarak inşa edilen 1409 metrelik T-1, 1198 metrelik T-2 ve 1578 metrelik T-3 Tüneli olmak üzere toplam 4 bin 185 metre uzunluğunda tünellerimiz bulunmaktadır. Projede ayrıca, 3 adet hemzemin kavşak ve 2 adet altgeçit yer almaktadır. T-2 ve T-3 tünellerinin kazı çalışmalarını daha önceki dönemlerde tamamlamıştık. Bugünde T-1 Tünelinde kazı çalışmalarını tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Kırkdilim Tünelli Geçişi, Çorum'u, Osmancık, Dodurga, Laçinve Kargı ilçelerine kolay erişimi sağlayan, aynı zamanda Sinop'tan başlayıp, Çorum, Yozgat, Kayseri, Niğde üzerinden Akdeniz'e ulaşan kuzey-güney aksının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Proje tamamlandığında Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan güzergahta mevcut yolun bölünmüş yol ve tünel konforuyla yüksek standartlı geçilmesi sağlanacak. Güzergahta can ve mal emniyeti tesis edilecektir. Sarp kayalıklar ile uçurum arasında geçen seyahatler artık mazide kalacaktır. Mevcut 10,2 kilometre uzunluğundaki yol; eski güzergaha göre 1,6 kilometre kısalarak, 8,6 kilometreye inecek ve yolda seyahat süresi azalacaktır.”

 

ÇORUM’UN ULAŞIM VE İLETİŞİM YATIRIMLARI İÇİN YAKLAŞIK 9 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE HARCAMA YAPTIK

 

Çorum da ulaşım ağını güçlendirecek her projeye ayrı bir önem verdiklerini ve tüm projeleri yakinen takip ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, son 20 yılda, Çorum’un ulaşım ve iletişim yatırımları için 9 milyar liranın üzerinde harcama yaptıklarını bildirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2003’te sadece 59 kilometre bölünmüş yol var iken, 308 kilometre daha yol yaparak, bölünmüş yol uzunluğunu 5 kat artırıp, 367 kilometreye çıkardık.  İldeki bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 59 kilometreden 422 kilometreye yükselttik. 2003-2022 yılları arasında; Samsun-Ankara Yolu, Kuzey Tetek Aksı, Çorum-Sungurlu ayrımı Alaca Çorum-Yozgat yolu, Alaca girişi, İskilip şehir geçişi, İskilip-Çankırı yolu ile birlikte Saraydüzü-Kargı Yolu gibi önemli projeleri bitirdik. Şu anda Çorum genelinde devam eden 12 karayolu projemizin toplam bedeli de 11 milyar liradır” değerlendirmesinde bulundu.

 

YOLU MEDENİYETİN SİMGELERİNDEN BİRİ OLARAK GÖRÜYORUZ

 

‘Yolu’ medeniyetin simgelerinden biri olarak gördüklerini vurgulayan Karaismailoğlu, “Yollar akarsu gibidir diyoruz. Nasıl ki akarsular geçtikleri yere hayat katıyor, yapılan her yeni yol da akarsular gibi, geçtikleri yerlerin istihdamına, üretimine, ticaret, kültür, turizm ve sanatına can katmaktadır.  Hayata geçirdiğimiz ve yapımı devam eden tüm projelerimizle; eski ve zengin bir uygarlık olan Hititlerin kültürel mirasını bağrında taşıyan Çorum’un gelişen ulaşım ağıyla ziyaretçi sayısı katbekat artacaktır. Şehrin turizm, ticaret ve üretim faaliyetleri daha da üst seviyelere çıkacaktır” dedi.


Ankara,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365

Cuma 21.1 ° / 7.4 °
Cumartesi 18.2 ° / 3 °
Pazar 6.8 ° / 2.9 °