BAKAN KİRİŞCİ: “GAYRİ SAFİ MİLLİ HÂSILA İÇERİSİNDE TARIMSAL HASILAMIZ ÖNEMLİ BİR TIRMANIŞ GÖSTERDİ"

BAKAN KİRİŞCİ: “GAYRİ SAFİ MİLLİ HÂSILA İÇERİSİNDE TARIMSAL HASILAMIZ ÖNEMLİ BİR TIRMANIŞ GÖSTERDİ

BAKAN KİRİŞCİ: “GAYRİ SAFİ MİLLİ HÂSILA İÇERİSİNDE TARIMSAL HASILAMIZ ÖNEMLİ BİR TIRMANIŞ GÖSTERDİ"

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "15. Uluslararası Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı" ile 15. Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknolojileri Fuarı"nın açılışına katıldı. Burada konuşan Kirişci, bu tür etkinliklerin tarımın ülkede katettiği mesafeyi gösterdiğini söyledi.

Küresel ısınma, Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi gelişmelerin tarımın öneminin fark edilmesini sağladığını dile getiren Kirişci, tarımın stratejik ve vazgeçilmez bir sektör olduğunu belirtti.

Bakan Kirişci, birçok alanda verilen desteklerden bahsederek şöyle konuştu:

"Arazi toplulaştırmasından sulanabilir alanlara, tarımsal mekanizasyondan üretilen ürünlerin katma değerli hale getirilmesine, kırsal turizmden tarımla ilgili bütün faaliyetlere sürekli destek verdik. 2002'de verilen destek miktarı 1,8 milyar lira, bu yılın sonu itibarıyla 39,2 milyar lira. Bu yıl, Toprak Mahsulleri Ofisimiz yaklaşık 50 milyar liralık alım yaptı. Buğdayından arpasına, mercimeğinden nohuduna, Karadeniz bölgesi için fındığı, Ege bölgesi için üzümü alıp üreticilerimize bu konularda yardımcı olmanın gayreti içerisinde olduk. Gayri safi milli hâsıla içerisinde tarımsal hasılamız önemli bir tırmanış gösterdi. Şu anda Avrupa'da birinci, dünyada da 4'üncü sıradayız. Bu yönü itibarıyla da tarım, bu ülkede asla ihmal edilmedi, bundan sonra da edilmeyecektir."

Tarım kanunu ve Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) hayata geçirildiğini aktaran Kirişci, "Bu ülkede TARSİM'i, tarım sigortacılığını biz gerçekleştirdik. Bu ülkede, tıpkı Adana'da olduğu gibi tarım vardı ama kanunu yoktu. Kanun yapmak para pul isteyen bir iş değil, ama vizyon işidir. O vizyonu Sayın Cumhurbaşkanı'mızın riyasetinde ortaya koyduk ve 2006 yılında bu ülke tarım kanununa kavuştu." diye konuştu.

Kentten kırsala dönüş için yaptıkları çalışmalara değinen Kirişci, şu anda yüzde 75'e varan sübvansiyonlarla verdikleri tohumluk desteğiyle ekilmeyen alanların ekimini teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye'de tedarik sıkıntısının bulunmadığına işaret eden Kirişci, "Bugün, Türkiye'de pandemiye, küresel ısınmaya, Rusya-Ukrayna Savaşı'na rağmen tek bir ürünün rafta yokluğu hissedilmiyorsa bunu bu ülkenin üreticisine, onlara bu çalışma imkânını sunan hükümete borçluyuz. " ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladıkları "Köy Yaşam Merkezleri Projesi İşbirliği Protokolü"ne değinen Kirişci, 2023 ile başlayan Türkiye yüzyılında tarımı, gıdayı, suyu ve gençleri merkeze aldıklarını belirtti."

"KENT TARIM UYGULAMALARINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ"

İstanbul'a 76 ilden yaş meyve ve sebze geldiğini, Türkiye'de üretilen yaş meyve sebzenin yüzde 25'inin İstanbul'da tüketildiğini aktaran Kirişci, Kent Tarımı uygulamalarını yaygınlaştıracaklarını söyledi.

Bakan Kirişci, tahıl koridoruna değinerek şunları kaydetti:

"Ayın 31'i itibarıyla 421 gemi koridordan geçti. Toplam taşıdıkları yük miktarı 9,7 milyon ton. Yüzde 61'ini Avrupalılar, yüzde 20'sini Asyalılar, yüzde 12-13'ünü Afrikalılar aldı. En geri kalmış ülkeler, yüzde 6'sını ancak alabiliyor. Şimdi bir de bir saldırıyı gerekçe gösterip Rusya'nın 'Ben bu işte yokum.' demesiyle beraber yeniden bir şok geçirdik ama ben eminim Sayın Cumhurbaşkanı'mızın moderatörlüğünde inşallah bu engel de aşılmış olacak."

Bakan Kirişci, sözlerini tarımı, çiftçiyi önemsemeye, destek vermeye devam edeceklerini belirterek bitirdi.



Ankara,Tarım Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365
Haber Kaynak : BELEDİYE365

18.2° / 3°