Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Siirt ve Batman ziyaretleri kapsamında bu illerde tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.
Bakan Kirişci, Siirt'te Valilik Konferans Salonu'nda tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bitkisel üretiminin 20 yılda 98 milyon tondan 128 milyon 600 bin tona yükseldiğini belirterek, bitkisel üretimde yüzde 30'luk artış olduğunu söyledi.
Ülke nüfusunun 2002 yılında 65 milyon olduğunu ifade eden Kirişci, bu rakamın şu an 85 milyona ulaştığını, bu nüfusu da "eli öpülesi üreticilerin doyurduğunu" belirtti.
Tarım ve hayvancılık sektöründeki gelişmelere değinen Bakan Vahit Kirişci, şunları kaydetti:
"Tarım sektöründe, bu ülkede 2002 yılında 3,8 milyar dolarlık ihracat vardı. Şu an 30 milyar doları yakaladık. 6 milyar doları da bu sene yakalarız inşallah. 2002 yılında tüm Türkiye'nin ihracatı 36 milyar dolardı, bugün sadece tarım sektörüyle ilgili düzeyde 30 milyar dolara geldik. Genel ihracat 254 milyar dolar. Bu ülkenin 9,9 milyon olan büyükbaş hayvan sayısı şu anda 17 milyonda. Geçtiğimiz yıla göre sayıda bir miktar düşüş var. Küçükbaş da son 20 yılda 32 milyondan, 56,3 milyona çıktı."
Kirişci, tarım sektörünün hiçbir şekilde ikame edilecek bir sektör olmadığına dikkati çekti.
"Tarımsal üretim ve buna bağlı olarak gıda sektörü bir milli güvenlik meselesidir." diyen Kirişci, mutlak surette bu sektörün büyütülmesi, geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmasında üreticilere verilen desteklere de değinen Bakan Kirişci, 20 yılda 803 milyar lira destek verdiklerini ifade etti.
Bakan Kirişci, "Sadece bu yıla has olan destek 55,5 milyar lira. Bunun içerisinde DSİ ve vesaire yatırımları yok, ormanın elde ettiği gelirler yok. 30 milyar dolar olan ihracatımızı söyledim, inanın ormanın ihracatı 500 milyon dolarlardan 7 milyar dolarlara geldi, orman ürünleri ihracatıyla ilgili olarak söylüyorum." dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "Teknik ve ekonomik olarak sulanabilir alanın toplamı şu anda 7 milyon hektara geldi. 2,1'den 7'ye yani 5 milyon hektar üzerinde sulanabilir alanları ekledik. 1,5 milyon hektarlık alanımız kaldı. Allah izin verirse bu 5 yıllık sürenin sonunda Türkiye'de bütün sulama sistemlerini basınçlı sulamaya çevireceğiz." dedi.
Siirt için yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgi de veren Bakan Kirişci, Botan Köprüsü'nü bu kentin hak ettiğini belirtti.
Bölgedeki ormanlık alanlara değinen Kirişci, "Allah izin verirse seçimden sonra inşallah ormanla vatandaşımızın barışık yaşamasını istiyoruz. Daha doğrusu devletle milletin her alanda olduğu gibi ormanla ilgili konularda da kaynaşması, kucaklaşması bizim için çok çok önemli." ifadelerini kullandı.
Şap hastalığı virüsü olan SAT-2 serotipine karşı yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kirişci, 37 günlük çalışmanın sonunda bunun aşısını bulduklarını ve bu aşıyı da büyük ve küçükbaş hayvanlara uygulamak için büyük bir seferberlik başlattıklarını kaydetti.
Kirişci, bu hastalığın ortadan kaldırılması yönündeki çabalarının büyük bir hızla devam ettiğini dile getirerek, "Allah izin verirse önce küçükbaşlar için, sonrasında da büyükbaşlar için o getirmiş olduğumuz istisnai olan yasak dışında kalan uygulamalar hariç diğer yasakları da kaldırmış olacağız. Ve böylelikle hayvan hareketlerimize mani olan bu yasağın kalkmasıyla yeniden hayvanlarımızın ticari anlamda nakli gerçeklemiş olacak." diye konuştu.
Siirt Üniversitesinin tarım ve hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi olmasına değinen Kirişci, "Bu konuda kısa sürede inşallah spermlerle ilgili bir merkezin hizmete girecek olması sektör adına çok daha büyük bir kazanım. Küçükbaşta bu spermle ilgili uygulama destek kapsamında değildi. Sayın Rektörümüz bizden bunu talep etti ve büyükbaştaki benzer bir desteği küçükbaş için de inşallah vermiş olacağız." ifadelerini kullandı.
Kirişci, Siirt fıstığında üretim alanının 30 bin dekardan 350 bin dekara yükseldiğini, alınan ürünün ise 30 bin tonun üzerinde olduğunu bildirdi.
Gübre üretimi yapacak yeni bir tesisin Samsun'da faaliyete geçeceğini ifade eden Kirişci, şunları kaydetti:
"Bizim 6 milyon ton gübre tüketimimiz var. Bu gübre tüketimimizin üçte birini tek başına üretebilecek olan bir tesisin Samsun'da bu yıl yapımına başlanacak. Ve biz inşallah dışa bağımlılıkta önemli bir gerileme sağlayacağız. Çünkü doğal gazımız olmadığı için bazı gübreleri burada üretemiyorduk. Şimdi bunun üretilme imkanı olacak. Biz bunu iç tüketimde kullanacağız. Ve dışarıdan ithalat yoluna da daha az başvuracağız."
BATMAN'A SON 20 YILDA 6,7 MİLYAR LİRALIK TARIMSAL DESTEK
Siirt programı kapsamında Valiliği de ziyaret eden Bakan Kirişci daha sonra Batman'a geçerek Batman'daki tarım sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.
Bakan Kirişci, Batman Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, il için yürütülecek çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Batman'a son 20 yılda 6,7 milyar lira tarımsal destek yatırımı gerçekleştirildiğini anlatan Kirişci, şunları kaydetti:
"Bunun içerisinde ormanla ilgili yapmış olduğumuz yatırımlarımız da var. 2002 yılında sadece 8,4 milyon lira olan bir tarımsal destek bugün itibariyle 158,3 milyon liraya çıkmıştır. Batman'ı ayağa kaldıracağız. Kentte çok şükür bir güvenlik problemimiz yok. Batman'da artık terör yok. İş insanlarının güvenliğiyle ilgili artık bir sorun yok. Burada insanlarımıza iş ve aş sağlamamız gerekiyor. 2-3 ürün üreten şehir değil, ihtiyacımız olan ürünleri mümkün mertebe üreten şehir olmalıyız. Buna 'Kent Tarımı' adını veriyoruz."
"2023 yılı aynı zamanda yeni 100 yılın başlangıcı diyoruz. Cumhuriyetimizin 100 yılı geride kalıyor. Yeni 100 yıla adım atıyoruz." diyen Kirişçi, "Dolayısıyla bu Türkiye, 100 yılının ana ekseninde enerji ve sanayi önemli ama tarım ikamesi olmayan başka bir sektörle ikame edilemeyecek yegane sektördür. İnsanlığın var olduğu günden beri, insanlar yaşamak için mutlaka gıdaya ihtiyaç duymuşlardır. Tarım da vazgeçilmez bir stratejik sektör olarak kendini göstermiştir." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci sırada olduğunu kaydeden Kirişci, şöyle devam etti:
"Bizim yaklaşık 30 bin dekarlık jeotermal sera potansiyelimiz bulunmaktadır. Bu seraları buralarda hayata geçireceğiz. Domatesi buralarda üreten, ürettiklerini de Batmanlıya satan bir mekanizmayı ve diğer ürünleri de aynı şekilde üretmiş olacağız. Böylelikle ürün tazeliğini sağlayacağız. Burada lojistik önemli bir maliyet ve nakliye masraflarından kurtulmuş olacağız. Ayrıca istihdam sağlayacağız. Bir de egzoz emisyonu az olacağı için çevreyi korumuş olacağız."
Bakan Kirişci, Batman'a, Sera ve Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sözünü verdiklerini ifade etti.
Bakan Kirişci, Batman programı kapsamında valiliği de ziyaret etti.