BAKAN ÖZER, KODELİ PROJESİ TANITIMI TÖRENİNE KATILDI

BAKAN ÖZER, KODELİ PROJESİ TANITIMI TÖRENİNE KATILDI

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, gençlerin robotik kodlama alanında aldıkları eğitimlerin desteklenmesi amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen KODELİ Robotik Kodlama Atölyeleri Projesi'nin tanıtım pro

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kocaeli'deki programı kapsamında KODELİ Projesi tanıtım programında yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin eğitimde geldiği noktayı kapsamlı bir şekilde değerlendirme imkânı bulduklarını dile getirerek mevcut 960 milyonluk yatırıma yaklaşık 1 milyar 300 milyonluk ilave yatırımla Kocaeli'nin eğitim yatırımları bütçesini 2 milyarın üzerine taşıdıklarını hatırlattı. 
 
Bir ülkenin en değerli sermayesinin beşeri sermayesi, beşeri sermayenin niteliğini artırmak için eğitimin en önemli enstrüman olduğunu dile getiren Özer, "Bizim de ülke olarak en önemli fırsat penceremiz, genç nüfusumuzun oldukça büyük olması ama 2000'li yıllara geldiğimiz zaman baktığımız manzarada aslında eğitim karnemizin çok da iyi olmadığını görüyoruz. Beş yaştaki okullaşma oranı yüzde 11'lerde, ortaöğretimde okullaşma oranlarının yüzde 44'ler seviyesinde, yükseköğretimde net okullaşma oranlarının da yüzde 14'lerde olduğu, yani hemen hemen ilkokul hariç tüm eğitim kademelerinde okullaşmanın yüzde 50'nin altında olduğu bir manzara var. Bugün rekabet etmiş olduğumuz OECD ülkeleri, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 90'ların üzerine çıkarmasına rağmen ülkemiz maalesef o aşamaya 70 yıl gecikmeyle ulaştı. Bugün geldiğimiz noktada beş yaştaki okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı, yüzde 11'den yüzde 97'ye yükseldi. İlkokuldaki okullaşma oranı yüzde 99.63, ortaokuldaki okullaşma oranları yüzde 99.44,  ortaöğretimdeki okullaşma oranı ise yüzde 44'ten yüzde 95'e yükseldi. Yükseköğretimdeki net okullaşma oranları da yüzde 14'lerden yüzde 48'e çıktı. Yani son yirmi yıl, eğitime erişimin maksimum seviyeye çıktığı ve beşeri sermayemizin,  yani 'Türkiye Yüzyılı'nın inşasında eğitimle niteliğinin arttığı bir döneme tekabül ediyor." şeklinde konuştu. 
 
Son yirmi yılda aynı zamanda eğitimin önündeki tüm antidemokratik uygulamaların kaldırıldığını hatırlatan Özer, konuşmasına şöyle devam etti: "Başörtüsü yasağından katsayı uygulamasına kadar toplum kesimlerinin üzerinde vesayetçi bir şekilde şekillendiren mühendislik projelerin, antidemokratik eğitim politikalarının tamamı bu dönemde kaldırıldı. Son yirmi yıl, sosyoekonomik seviyesine, arka planına bakmaksızın tüm vatandaşlarımızın eğitime ücretsiz bir şekilde erişebildiği bir döneme tekabül ediyor. Yani hiçbir ayrımcılığın yapılmadığı, kız çocuklarının ilk kez okullaşma oranlarının yüzde 90'ın üzerine çıktığı ve eğitimin tüm kademelerinde beşeri sermayenin niteliğinin sürekli arttığı, geleceğe umutla bakılması için önemli yatırımların yapıldığı bir dönem... Bunun için inanılmaz yatırımlar yapıldı. 2000'li yıllardaki 300 bin seviyesindeki dersliklerimiz bugün 900 binlere ulaştı. 500 bin öğretmen sayımız 1.2 milyona ulaştı. İşte tüm bunlar Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki kararlı duruşla eğitime her yıl bütçeden en büyük pay aktarılarak gerçekleştirildi. Sayın Cumhurbaşkanımıza Kocaeli'den eğitime vermiş olduğu tüm destekleri için en içten şükranlarımızı sunuyoruz. Bizler de gelinen noktada eğitimin kalitesini daha fazla artırmak, eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı çok daha nitelikli yetiştirmek için elimizden gelen tüm çabayı tüm arkadaşlarımızla birlikte sarf ediyoruz."
 
Öğrencileri sadece akademik becerileriyle donatılmış şekilde değil; aynı zamanda devletini, milletini bilen, kültürel değerlerini içselleştirmiş, dünyaya farklı şeyler söyleyebilme kapasitesine sahip gençler yetiştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Özer, eğitime katkı veren herkese teşekkür etti.

Ankara,Milli Eğitim Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365
Haber Kaynak : BELEDİYE365

18.2° / 3°