TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DEPREM BÖLGELERİNDEKİ YARDIM ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DEPREM BÖLGELERİNDEKİ YARDIM ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI DEPREM BÖLGELERİNDEKİ YARDIM ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem bölgelerindeki arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması ve besicilerin hayvanlarının korunması adına pek çok alanda faaliyetlerine devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde, depremin ilk saatlerinden itibaren AFAD ile koordinasyon içinde çalışmalar yürütülüyor.

Başta DSİ ve Orman Genel Müdürlükleri olmak üzere, makina-ekipman ve personel takviyesi planlanarak ilk andan itibaren sevk faaliyetleri gerçekleştirildi.

Halihazırda çalışmalara katılan toplam personel sayısı 10 bin 551, makina-ekipman sayısı ise 3 bin 319'dur. Afet bölgelerine gitmek üzere hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2 bin 294 gönüllü personelinin ise AFAD koordinasyonunda bölgeye intikali sağlanacak. OGM'ye ait, 1 adet C-650 Cesna uçağı, 1 adet T-70 Sikorsky helikopteri ve 4 adet Bell-429 helikopteri deprem bölgesine intikal ettirildi. Ayrıca, İskenderun Limanı'ndaki konteyner yangınını söndürme çalışmalarında, Mili Savunma Bakanlığına ait 1 adet C-130 askeri nakliye uçağı, AFAD üzerinden görevlendirilen 1 adet CL-215 (THK) ve 1 adet Beriev BE-200 tipi 3 adet yangın söndürme uçağı ile biri OGM'ye ikisi de Milli Savunma Bakanlığına ait toplam 3 adet Sikorsky helikopter görev aldı.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, Bakanlık merkez teşkilatıyla Konya, Kayseri, Niğde, Erzurum, Nevşehir, Erzincan, Elazığ, Afyonkarahisar ve Karaman Tarım ve Orman İl Müdürlüklerinden ekipler bölgeye yönlendirildi. Diğer il müdürlükleri ekipleri ise bölgeden gelen talepler doğrultusunda gönderildi.

Bakanlık tarafından, köylere yönelik operasyonel hizmetlere başlandı. Bu kapsamda, afet bölgesindeki hayvan telefleri ile yıkılan ahırların sayılarının belirlenmesi için tespitler yapılıyor. Bölgeye, barınakları zarar gören hayvanlar için 1000 hayvan çadırı gönderildi. Ayrıca hayvan yemi ihtiyacının azami oranda karşılanması için bölgeye yem nakledi, yaralı büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için de ESK tarafından veterinerler görevlendi. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlara ait misafirhanelerde kullanılabilir yatak kapasitesi, depremde zarar gören vatandaşlarımızın hizmetine tahsis edildi ve gıda ihtiyaçları karşılanıyor. Bunun yanında Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlara ait seyyar mutfaklar deprem bölgesine ve çevre illere sevk edildi.

ODUN, ET VE SÜT YARDIMLARI

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından ayrıca afetzede vatandaşların gıda, barınma ve ısınma gibi acil ihtiyaçlarının karşılanması, bölgeye ekipman desteği sağlanması için de yardımlarda bulunuldu.

Bu kapsamda, OGM tarafından, Kahramanmaraş-Hatay-Gaziantep-Adıyaman'da 500 ton odun dağıtımı yapıldı. AFAD koordinesinde sivil kurum ve kuruluşlarca Kahramanmaraş- Hatay-Gaziantep-Adıyaman-Malatya'da ise 7 bin ton odun dağıtıldı.

ESK tarafından, muhtelif gıda ürünleri ile İskenderun Devlet Hastanesi'ne 1 tır, 1 kargo aracı gönderildi. Ayrıca, 67 ton et ürününün bölgeye teslim edildi, 20 ton et ürünü de sevkiyata hazır hale getirildi. Yine 5 ton süt ürünü dağıtımı da yapıldı ve 5 ton süt ürünü de bölgeye sevk edilmek üzere hazırlandı.

TMO tarafından, 6 konteyner, 19 jeneratör, 1 vinç, 1 yemek karavanı, 1 karavan ile çadır ve ısıtıcı gibi muhtelif eşyalar gönderildi. Ayrıca, bağış yapmak isteyen Un Sanayicileri ve Dernekleri, deprem bölgesindeki Belediye Halk Ekmek Fabrikalarına yönlendirildi. TİGEM tarafından, 45 adet ranzalı yatak, deprem seti, hasta nakil aracı, itfaiye, kamyon, vinç ve kepçe gibi muhtelif iş makineleri ile su, ekmek, akaryakıt, mazot tankeri ve jeneratör gönderildi. Ayrıca, battaniye ve ısıtıcı gibi muhtelif eşyalar ile muhtelif gıda ürünleri desteği sağlandı. TÜRKŞEKER Malatya fabrika sahasına depremzedeler için çadırlar kuruldu. Yemek hizmeti sunulması amacıyla Elazığ ve Erciş Şeker Fabrikalarından da gıda malzemeleri Malatya Fabrikasına intikal etti. ÇAYKUR tarafından çay servisi araçları gönderildi, bu illerimizde ayrıca çay stantları açıldı. Atatürk Orman Çiftliği tarafından 1 kamyon su ve meyve suyu ile 200 koli yaşam ve gıda malzemesi gönderildi.

Ülke genelindeki çok sayıda Tarım ve Orman İl Müdürlüklerince deprem bölgesine ekmek, gıda maddesi, yorgan, battaniye, çocuk bezi, hijyenik malzeme, bebek maması ve su gibi acil ihtiyaç malzemeleri gönderildi.

Afet bölgesine Tarım ve Orman İl Müdürlükleri tarafından, 50 ton hayvan yemiyle birlikte 22 ton silajlık mısır gönderildi. Hayvan sağlığı ile ilgili çalışmalar kapsamında da, afet bölgesinde programlı aşılara devam ediliyor.



Ankara,Tarım Bakanlığı
KAYNAK: BELEDİYE365
Haber Kaynak : BELEDİYE365

21.1° / 7.4°